parallax background

„Više reči o…“ Transrodnim i Transpolnim osobama

17/07/2017
„Više reči o…“ Biseksualnim, Panseksualnim, Queer i Aseksualnim osobama
17/07/2017
„Više reči o…“ Interpolnim osobama
17/07/2017
 

Grupa za podršku mladim LGB osobama „IZAĐI“ iz Novog Sada realizuje projekat „Unapređenje razumevanja položaja LGBTI populacije u Srbiji“, u okviru kojeg su pripremljene i snimljene emisije edukativnog karaktera pod nazivom „Više reči o…“.

Emisije za cilj imaju da informišu opštu populaciju o životnim iskustvima LGBTIQAP zajednice kroz razgovor sa sagovornicama i sagovornicima koji predstavljaju ovu zajednicu, kao i podizanje svesti opšte populacije na nivo diskriminacije i nasilja nad LGBTIQAP populacijom, zasnovanim na sveprihvaćenim stereotipima i predrasudama. Pored predstavljanja svake „pod-zajednice“ iz spektra LGBTIQAP, u emisijama će se govoriti i o nekoliko organizacija koje za svoj glavni cilj imaju očuvanje ljudskih prava LGBTIQAP osoba u Srbiji i regionu.

Serijal emisija je nastao nakon šestodnevnog treninga na kojem je formirana grupa za pripremu radio emisija. Sve emisije predstavljaju proizvod rada ove grupe koju čine Tanja, Marija i Filip, koje ćete imati prilike da upoznate tokom emisija, dok su čitav proces pratili i usmeravali Cecilija i Dragan, svojim savetima i sugestijama.

U današnjoj emisiji govorićemo Više reči o transrodnim i transpolnim osobama.

Transrodne osobe imaju rodni identitet i izražavanje različito od onoga što im je upisano pri rođenju ili koje se od tog roda očekuje u društvu. Posebnu podgrupu trans osoba čine transpolne osobe, koje prolaze kroz pojedine ili sve faze rodne tranzicije pri čemu prilagođavaju svoje telo ličnom osećaju roda, što podrazumeva socijalne, kulturne, pravne i medicinske segmente. Vrlo je važna depatologizacija transrodnosti kao nastojanje da se medicinski, pravni i društveni stavovi i delovanje dovedu u sklad sa naučnim saznanjima o rodu i polu, kao i s međunarodno priznatim ljudskim pravima, u cilju smanjenja nasilja, diskriminacije i stigmatizacije osoba čiji se rodni identiteti i/ili izražavanje ne slažu s normama nekog društva.

Poslušajte našu današnju emisiju i saznajte Više reči o transpolnim, transrodnim, rodno varijantnim i rodnofluidnim osobama, kao i o drag kraljicama i kraljevima, transsvestitima i cis osobama.

Kako bismo vam približili životna iskustva trans osoba, u goste smo pozvali Đuru, trans ktivistu iz Beograda, koji je u sudiju sa Filipom.

Linkove svih emisija je moguće (i poželjno) podeliti na društvenim mrežama i drugim internet sajtovima. Ukoliko želite da imate i originalni snimak emisije, pozivamo vas da nam uputite zahtev na e-mail adresu izadji@podrska.in.rs i u najkraćem roku ćemo vam dostaviti traženu emisiju/e.

Projekat „Unapređenje razumevanja položaja LGBTI populacije u Srbiji“ finansijski je podržan od Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *