parallax background

„Više reči o…“ rodnom identitetu

17/07/2017
„Više reči o…“ o seksualnoj orijentaciji
17/07/2017
„Više reči o…“ HIVu i AIDSu
17/07/2017
 

Grupa za podršku mladim LGB osobama „IZAĐI“ iz Novog Sada realizuje projekat „Unapređenje razumevanja položaja LGBTI populacije u Srbiji“, u okviru kojeg su pripremljene i snimljene emisije edukativnog karaktera pod nazivom „Više reči o…“.

Emisije za cilj imaju da informišu opštu populaciju o životnim iskustvima LGBTIQAP zajednice kroz razgovor sa sagovornicama i sagovornicima koji predstavljaju ovu zajednicu, kao i podizanje svesti opšte populacije na nivo diskriminacije i nasilja nad LGBTIQAP populacijom, zasnovanim na sveprihvaćenim stereotipima i predrasudama. Pored predstavljanja svake „pod-zajednice“ iz spektra LGBTIQAP, u emisijama će se govoriti i o nekoliko organizacija koje za svoj glavni cilj imaju očuvanje ljudskih prava LGBTIQAP osoba u Srbiji i regionu.

Serijal emisija je nastao nakon šestodnevnog treninga na kojem je formirana grupa za pripremu radio emisija. Sve emisije predstavljaju proizvod rada ove grupe koju čine Tanja, Marija i Filip, koje ćete imati prilike da upoznate tokom emisija, dok su čitav proces pratili i usmeravali Cecilija i Dragan, svojim savetima i sugestijama.

U današnjoj emisiji govorićemo Više reči o rodnom identitetu. Kao i u prošloj emisiji, naše današnje sagovornice su Tanja i Vedrana, koje će nam pomoći da bolje razumemo rodni identitet.

U većini država, pol se pripisuje pri rođenju kao muški ili ženski zavisno od medicinske procene izgleda spoljašnjih genitalija, po uzoru na društveno uslovljene kriterijume. Kod većine ljudi se pripisani pol podudara sa rodnim identitetom i rodnim izražavanjem koji se tom polu pripisuju.. Kod transrodnih i rodno varijantnih osoba, rodni identitet i/ili rodno izražavanje razlikuju se od očekivanih za pol koji im je pripisan pri rođenju.

Detaljnije o spektru rodnog identiteta možete čuti u našoj današnjoj emisiji.

Linkove svih emisija je moguće (i poželjno) podeliti na društvenim mrežama i drugim internet sajtovima. Ukoliko želite da imate i originalni snimak emisije, pozivamo vas da nam uputite zahtev na e-mail adresu izadji@podrska.in.rs i u najkraćem roku ćemo vam dostaviti traženu emisiju/e.

Projekat „Unapređenje razumevanja položaja LGBTI populacije u Srbiji“ finansijski je podržan od Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *