parallax background

„Više reči o…“ Interpolnim osobama

17/07/2017
„Više reči o…“ Transrodnim i Transpolnim osobama
17/07/2017
„Više reči o…“ Savezu za jednaka prava LGBTI osoba – ERA
19/07/2017
 

Grupa za podršku mladim LGB osobama „IZAĐI“ iz Novog Sada realizuje projekat „Unapređenje razumevanja položaja LGBTI populacije u Srbiji“, u okviru kojeg su pripremljene i snimljene emisije edukativnog karaktera pod nazivom „Više reči o…“.

Emisije za cilj imaju da informišu opštu populaciju o životnim iskustvima LGBTIQAP zajednice kroz razgovor sa sagovornicama i sagovornicima koji predstavljaju ovu zajednicu, kao i podizanje svesti opšte populacije na nivo diskriminacije i nasilja nad LGBTIQAP populacijom, zasnovanim na sveprihvaćenim stereotipima i predrasudama. Pored predstavljanja svake „pod-zajednice“ iz spektra LGBTIQAP, u emisijama će se govoriti i o nekoliko organizacija koje za svoj glavni cilj imaju očuvanje ljudskih prava LGBTIQAP osoba u Srbiji i regionu.

Serijal emisija je nastao nakon šestodnevnog treninga na kojem je formirana grupa za pripremu radio emisija. Sve emisije predstavljaju proizvod rada ove grupe koju čine Tanja, Marija i Filip, koje ćete imati prilike da upoznate tokom emisija, dok su čitav proces pratili i usmeravali Cecilija i Dragan, svojim savetima i sugestijama.

U današnjoj emisiji govorićemo Reč više o interpolnim osobama. Interpolnost (Intersex eng.) je deo LGBTIQAP zajednice o kojoj se najmanje govori. Vrlo verovatno upravo zbog toga što se dosta malo zna o interpolnim osobama. Teorijska definicija jeste da se biti interpolna osoba odnosi na mnoge varijacije gde je osoba rođena sa reproduktivnom, hromozomskom i/ili polnom anatomijom koja se ne uklapa u tipične definicije muškarca ili žene.

Interpolnost označava različitost medicinskih stanja gde su osobe rođene sa fizičkim polnim markerima (genitalije, hromozomi, hormoni i sekundarne polne karakteristike), koji nisu jasno razgraničeni kao muški ili ženski, tj. nisu tipični. Brojne organizacije koje se zalažu za prava interpolnih osoba imaju u fokusu borbu protiv genitalnog sakaćenja tih osoba što podrazumeva hirurške zahvate na genitalijama novorođenčadi, beba i dece iz kulturoloških i/ili religijskih razloga.

Više informacija o interpolnim osobama daće nam Kristian, intesex aktivista iz Beograda, koji će razgovarati sa Filipom.

Linkove svih emisija je moguće (i poželjno) podeliti na društvenim mrežama i drugim internet sajtovima. Ukoliko želite da imate i originalni snimak emisije, pozivamo vas da nam uputite zahtev na e-mail adresu izadji@podrska.in.rs i u najkraćem roku ćemo vam dostaviti traženu emisiju/e.

Projekat „Unapređenje razumevanja položaja LGBTI populacije u Srbiji“ finansijski je podržan od Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *