parallax background

„Više reči o…“ Gej muškarcima

17/07/2017
„Više reči o…“ Lezbejkama
17/07/2017
„Više reči o…“ Biseksualnim, Panseksualnim, Queer i Aseksualnim osobama
17/07/2017
 

Grupa za podršku mladim LGB osobama „IZAĐI“ iz Novog Sada realizuje projekat „Unapređenje razumevanja položaja LGBTI populacije u Srbiji“, u okviru kojeg su pripremljene i snimljene emisije edukativnog karaktera pod nazivom „Više reči o…“.

Emisije za cilj imaju da informišu opštu populaciju o životnim iskustvima LGBTIQAP zajednice kroz razgovor sa sagovornicama i sagovornicima koji predstavljaju ovu zajednicu, kao i podizanje svesti opšte populacije na nivo diskriminacije i nasilja nad LGBTIQAP populacijom, zasnovanim na sveprihvaćenim stereotipima i predrasudama. Pored predstavljanja svake „pod-zajednice“ iz spektra LGBTIQAP, u emisijama će se govoriti i o nekoliko organizacija koje za svoj glavni cilj imaju očuvanje ljudskih prava LGBTIQAP osoba u Srbiji i regionu.

Serijal emisija je nastao nakon šestodnevnog treninga na kojem je formirana grupa za pripremu radio emisija. Sve emisije predstavljaju proizvod rada ove grupe koju čine Tanja, Marija i Filip, koje ćete imati prilike da upoznate tokom emisija, dok su čitav proces pratili i usmeravali Cecilija i Dragan, svojim savetima i sugestijama.

U današnjoj emisiji govorićemo Više reči o gej muškarcima. Gej je muškarac koga privlače drugi muškarci i koji ostvaruje emotivne, seksualne i partnerske odnose sa njima. Ovaj termin potekao iz engleskog jezika prihvatljiv je naziv u srpskom za osobu muškog pola i roda i istopolne seksualne orijentacije. Medicinski termin „homoseksualac“ se smatra neodgovarajućim, a proces afirmisanja termina „peder“, kojim bi ovaj negativan termin bio preveden u pozitivan, odnosno neutralan, kontekst i ušao u svakodnevnu upotrebu, još nije završen.

Različita društva su se u raznim istorijskim periodima odnosila prema homoseksualnosti, posebno prema gejevima. U SFRJ su gej odnosi (muška homoseksualnost) bili zabranjeni do 1974. godine kada se prebacuje na republički nivo. Izglasavanjem zakonskih promena u okviru krivičnog zakona, Skupština Srbije je 1994. godine dekriminalizovala homoseksualnost u Srbiji, s tim što je zakonska granica za stupanje u seksualne odnose za istopolne parove bila 18 godina dok je za heteroseksualne parove granica bila 14. Stupanjem nove zakonske odredbe na snagu 1. januara 2006. god. ova granica je izjednačena na 14 godina, bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Naša Marija će u današnjoj emisiji ugostiti Adorjana Kurucza, predsednika Grupe IZAĐI i dugogodišnjeg LGBTI aktivistu.

Linkove svih emisija je moguće (i poželjno) podeliti na društvenim mrežama i drugim internet sajtovima. Ukoliko želite da imate i originalni snimak emisije, pozivamo vas da nam uputite zahtev na e-mail adresu izadji@podrska.in.rs i u najkraćem roku ćemo vam dostaviti traženu emisiju/e.

Projekat „Unapređenje razumevanja položaja LGBTI populacije u Srbiji“ finansijski je podržan od Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *