parallax background

„Više reči o…“ Biseksualnim, Panseksualnim, Queer i Aseksualnim osobama

17/07/2017
„Više reči o…“ Gej muškarcima
17/07/2017
„Više reči o…“ Transrodnim i Transpolnim osobama
17/07/2017
 

Grupa za podršku mladim LGB osobama „IZAĐI“ iz Novog Sada realizuje projekat „Unapređenje razumevanja položaja LGBTI populacije u Srbiji“, u okviru kojeg su pripremljene i snimljene emisije edukativnog karaktera pod nazivom „Više reči o…“.

Emisije za cilj imaju da informišu opštu populaciju o životnim iskustvima LGBTIQAP zajednice kroz razgovor sa sagovornicama i sagovornicima koji predstavljaju ovu zajednicu, kao i podizanje svesti opšte populacije na nivo diskriminacije i nasilja nad LGBTIQAP populacijom, zasnovanim na sveprihvaćenim stereotipima i predrasudama. Pored predstavljanja svake „pod-zajednice“ iz spektra LGBTIQAP, u emisijama će se govoriti i o nekoliko organizacija koje za svoj glavni cilj imaju očuvanje ljudskih prava LGBTIQAP osoba u Srbiji i regionu.

Serijal emisija je nastao nakon šestodnevnog treninga na kojem je formirana grupa za pripremu radio emisija. Sve emisije predstavljaju proizvod rada ove grupe koju čine Tanja, Marija i Filip, koje ćete imati prilike da upoznate tokom emisija, dok su čitav proces pratili i usmeravali Cecilija i Dragan, svojim savetima i sugestijama.

U današnjoj emisiji govorićemo Reč više o Biseksualnim, panseksualnim, queer i aseksualnim osobama.

Biseksualnost je vrsta seksualne orijentacije kada osobu emotivno, seksualno i romantično privlače oba pola, odnosno roda, imajući u vidu tradicionalne kategorije muško i žensko. Razvojem rodne teorije i osvajanjem ljudskih prava, kategorije muško I žensko su postale samo 2 tačke u čitavoj lepezi drugih polnih i rodnih identiteta, zato je bilo nužno proširiti pojam seksualne orijentacije na panseksualnost čime se obuhvataju svi ostali identiteti. Suprotno tome, aseksualnost označava izostanak seksualne privlačnosti uopšte usled različitih okolnosti, sa napomenom da takve osobe mogu imati romantična osećanja prema nekome. Pojam queer se koristi za seksualnu orijentaciju i rodne identitete različite od heteroseksualnih i cisrodnih. Mnogi danas koriste tu odrednicu u svom identifikovanju kao simbol ponosa i težnje  ka različitosti.

Naša današnja gošća biće Mihaela, biseksualna živa knjiga, a sa njom će razgovarati Tanja.

Linkove svih emisija je moguće (i poželjno) podeliti na društvenim mrežama i drugim internet sajtovima. Ukoliko želite da imate i originalni snimak emisije, pozivamo vas da nam uputite zahtev na e-mail adresu izadji@podrska.in.rs i u najkraćem roku ćemo vam dostaviti traženu emisiju/e.

Projekat „Unapređenje razumevanja položaja LGBTI populacije u Srbiji“ finansijski je podržan od Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *